Noodgeval

In sommige gevallen is het noodzakelijk om meteen geholpen te worden

-Als er gedurende de beugelbehandeling een ernstig trauma ontstaat aan tanden (door bijvoorbeeld een val of klap op de tanden).
-Scherpe, uitstekende draden die niet met witte was afgedekt kunnen worden en die het tandvlees of de binnenkant van wangen en lippen verwonden.
-Bij een los spalkje achter de voortanden (binnen 2 dagen laten herstellen!).

Een zeker drukgevoel is (vaak) niet te vermijden

Wanneer een uitneembare beugel voor het eerst gedragen wordt of de eerste dagen na plaatsen van een blokjesbeugel, is een gevoel van druk op één of meerdere tanden of kiezen normaal. Hetzelfde geldt bij elke maandelijkse controle. Soms wordt dit als pijn geïnterpreteerd. Een zeker drukgevoel is niet te vermijden, omdat het eigen is aan de kracht die tanden en kiezen doet verplaatsen. U kunt evt. de eerste paar dagen zacht of vloeibaar voedsel nemen en/of een pijnstiller nemen.

Een aantal klachten kan wachten tot de praktijk geopend is.

In principe is dit alles wat geen pijn veroorzaakt. Voorbeelden zijn:

-een los blokje of ringetje (bandje)
-een afgesleten/afgebroken ophoging of bite-ramp (tandkleurig blokje achter de voortanden)
-een losse draad
-een los elastiekje
-een los haakje
-een losse tie-back (om openingen te sluiten)
-een gebroken activator, twin-block, plaatje of buitenbeugel

Tip: Witte was kan tijdelijk gebruikt worden om blokjes en scherpe delen aan beugels, die last veroorzaken, af te plakken. Heb je geen was meer, dan kun je ook een suikervrije kauwgum of nat gemaakt gaasje gebruiken om scherpe delen tijdelijk af te dekken.

Als een activator, twin-block of plaatje gerepareerd moet worden, gelieve de bijbehorende gipsmodellen mee te nemen. Bij een twin-block en activator ook het rode wasrolletje.

Voeding zorgvuldig selecteren

Om loszittende blokjes en banden zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk harde en kleverige voeding te vermijden. Snijd bijvoorbeeld een appel in partjes, een hard broodje in stukjes. Drop, toffees, etc. niet op bijten! Om tandbederf te voorkomen is het uiteraard van groot belang te zorgen voor suikerarme voeding en dranken. Frisdrank én vruchtensappen met mate, omdat deze dranken erg zuur zijn waardoor tanderosie kan ontstaan.

Bij orthodontische noodgevallen gelieve altijd telefonisch contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer: 013 – 534 53 72.

Praktijksluiting

vrijdag 23-09-2022
vrijdag 07-10-2022

Dienstregeling

Alléén bij zeer ernstige pijnklachten kunt u tijdens avonden, weekenden en vakantiesluitingen de dienstdoende orthodontist contacteren. Reparaties zijn tijdens de spoeddienst niet mogelijk. Lees eerst bovenstaande tips door alvorens de dienstdoende orthodontist te contacteren! De dienstdoende orthodontist is vrij om kosten in rekening te brengen voor de behandeling.

16-09-2022 9:00 uur tot 23-09-2022 8:30 uur
Mevr. Daian te Goirle
Tel. 013-5345372
Alleen bij zéér ernstige pijnklachten buiten onze openingstijden kunt u tot 21:00 uur 's avonds contact opnemen met orthodontist Daian op tel. 06-11451163.

23-09-2022 8:30 uur tot 30-09-2022 9:00 uur
Mevr. Smale te Uden
Tel. 0413-254982